Ads 468x60px

Wednesday 3 July 2013

Протести и Още Нещо



От 19 дни сме свидетели на протести по софийските площади. Много от хората , които присъстват на тях са искрени, наивно искат промяна и имат право в исканията си. Част от медиите с възторг се захласват,че най-после се родило Гражданското Общество и в България. Истина ли е това?

За да има Гражданско Общество е нужна определена структура в разпределението и размера на Брутния Вътрешен Продукт . Гражданско Обшество с нашата социална структура и БВП/Гл.от населението е невъзможно. Размерът ,който е необходимо условие е поне 15  хил ЕВРО/глава от населението. Такова има например в Гърция-над 20 хил.евро или Чехия-16 хил ЕВРО

При разпределението трагедията на България  е пълна. Няколко фамилии държат всички активи в страната. Има само тънък слой от обслужващ на тях персонал и малко на брои заети в Маркетабилните,добре платени професии по Макс Вебер-програмисти,ИТ специалисти,инжинери,др. Всички останали са бореши се за оцеляване, а 2 850 хил.души бяха принудени да напуснат страната. Това е определение на страна в геноцид и хуманитарна криза.

 За съжаление, огромната част от протестирашите отново ше бъдат използвани по-най брутален начин от лобистки кръгове. Вече ги плъзнаха ,образно казано по пързалката, като поръчковите медии и заинтересожани кръгове побързаха да ги обяват за задоволени,усмихнати и интелигентни. С това отрязаха възможността да се появи разговора за социална справедливост, за пари, за данъчна политика. Те бяха подменени с технология- Изборен кодекс,Нова конституция и др.

Някой трябва да обясни на хората, че Парламента(Властта) не е израз на гласа им, а на парите. Затова и този строй се нарича Капитализъм. При каквато и да е изборна система, в Народното Събрание ще бъдат представени не хората, а отделните финансови лобита. Няма никакво значение дали листата е преференциална или не. Всички после ще гласуват така както са им наредили, ако не се подчинят ще бъдат подменени и изключени от партията.

Политиката беше превърната в много скъп и рисков бизнес, но с много висока възвращаемост. Затова в този бизнес се настаниха и рискови играчи като мутрите. За да те сложат в листата на избираемо място струва между 500 хил.лв и 1 млн., зависи от региона.Може ли някой от тези искрени,усмихнати хора на протеста да заложи и рискува толкова пари? ами ако не влезе?

А зависи ли нещо от Парламента? Наистина ли тези на протеста вярват,че нещо зависи от депутати и министри? Наивитет. Най-големия център на власт от вече 15 години в България е Асоциацията на Търговските Банки. Затова мислите ли че на Левон Харпацунян му пука кой е министър? Едва ли. Те се менят, Левон е вечен, както задграничните му господари.


Ще успее ли Правителството на Орешарски да оцелее и какво предстои?
Едва ли ще оцелее дълго, но причина за това няма да бъдат сегашните смешни протести. Причината ще бъдат по-глемите гладни, подобни на Февруарските протести, които ще излязат извън контрол. Най-вероятно този път ще има доста кръв.






На орешарски винаги ми е липсвала социална чувствителност. Това св усеща от масите. Опита да бъдат замазани очите им с дребни придобивки-майчински,енергийни помощи и др.  е крайно недостатъчен. Орешарски няма смелост да посегне  в дълбочина и засегне интересите на Банковото лоби. Те няма да му позволят да промени съотношението косвени/преки данъчни приходи и така да измести тежестта на облагането към по-заможните слоеве. Няма да посмее да обложи адекватно рентата и имуществото. С това Държавата би си върнала функции и власт,иззета от банките. Самите те лесно могат да бъдат убедени.че е в дългосрочен план е в техен интерес. Днес те не позволяват различна фискална политика, а с това и блокират всички стимули в тази страна да се развива производство. Стимулира се рентиерството.

Фискалната политика е основен инструмент на всяка държава. От това което тя облага зависят балансите в тази страна. Ако облага основно трудови доходи-както е при нас, най-евтината стока ще бъде труда-а от там висока емиграция, застаряване, демографски проблеми, фалит на здравни и пенсионни системи,лош и скъпо образование. Липса на Incentives за производство, ниско вътешно потребление , голям процент кражба на ДДС и укриване на данъци и др. негативни ефекти.

От друга страна имуществените данъци у нас са може би най-ниските като относителен дял в света. Затова се възмищаваме ежедневно на гледката при толкова бедна държава да виждаме толкова много скъпи лимузини по улиците. На всички е направило впечатление подсъзнателно,че нещо не е наред. Това е резултат от ултранеолибералния модел,който ни беше наложен.
След като няколко стотин фамилии обраха всички активи в държавата, тя е безпомощна дори да обложи заграбеното адекватно. Това създава революционна ситуация в страната. Те знаят че времето им изтича, и след февруарските протести сериозно се уплашиха. Осъзнаха ,че за 23 години са създали пролетариат, а единственото което той може да прави са революции. Единствения им изход е да започнат да споделят част от краденото. Ако обществото вътре не намери сили, ще бъде наложено отвън, като бъде съпътствано с инфлационен шок при падането на борда и приемането на Еврото. Новите ценови равнища ще създадат нов бизнес елит, а от него-нов политически.
Въпреки,че Орешарски ще падне от власт, ГЕРБ също няма да се върне, въпреки подкрепата на медиите и голямия финансов ресурс с който разполагат те и Соросовия кръг. Няма да се върнат по икономически причини- структурата на партията предполага свръх централизация,която се пренася в адинистрацията и структурата на икономиката. Това изсушава страната и води до огромна бедност. Проекта ГЕРБ ще бъде погребан, но след насилствени кървави опити за реванш на Мутрите.


За да ускорим тези процеси възнамеряваме да създем Политическо Движение с ясна програма, която е в интерес на 90 % от българите. Най-голям е дефицита на солидарност в обществото ни, затова решихме да го кръстим -Движение Солидарност. 30 години след Полша, се надяваме и България да има своята Солидарност.


Предстои да създаем интрнет страница, групи в социалните мрежи и открием сметки и различни начини за финансиране и дарения. Там ше бъде публикувана програма, отворена за дописване, и проект на устав.


Ще разчитаме максимално повече хора да ни подкрепят, за да можем да поставим истинските проблеми на дневен ред, които сега са табу за медии, НПОта, и останалите политечески организации. И в крайна сметка да стартираме Промяната.

Борислав Костов
+359 899 044 956
Bobbie2006@abv.bg

0 comments:

Post a Comment